Páginas

viernes, 6 de agosto de 2010

İşbirliği Belgesi İmzalanacak

İşbirliği Belgesi İmzalanacak

SANA – Suriye-Yemen Yüksek Karma Komisyonu 10. Dönem Toplantıları Yemen’in başkenti Sana’da, Başbakan Muhammed Naci Utri ve Yemen Başbakanı Ali Muhammed Mucavar başkanlığında bu gün başlıyor.

Yemen Başbakanı SANA’ya verdiği demeçte; iki ülke arasındaki işbirliğini her alanda genişletecek önemli konuların tartışılacağı komisyon toplantılarının önemine işaret ederek toplantıların sonunda, sigorta, tarım, imar, iskan, eğitim, su, küçük projelerin geliştirilmesi alanında 12’den fazla işbirliği belgesinin imzalanacağına dikkat çekti.

Suriye-Yemen Yüksek Karma Komisyonunun tanık olduğu gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mucavar; toplantıların iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.
Öte yandan Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir el-Kurbi; komisyon toplantılarının yılda bir periyodik şekilde düzenlenmesinin, iki tarafın ilişkilerini her alanda geliştirmeye gösterdikleri özeni yansıttığını ve iki ülkenin aralarındaki işbirliğini pekiştirmeye çalıştıklarının göstergesi olduğunu söyledi.

“Komitelerden istediğimiz, siyasi sorunlar dahil pek çok sorunu çözebilecek ve Arap çıkarlarını pekiştirecek yeni mekanizmalar bulmalarıdır. Bu nedenle ortak yatırımlar yaratmak ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla sürekli çalışmak gerekiyor” diyen el-Kurbi; iki ülke hükümetlerinin ekonomik süreci yönlendirme ve denetlemede oynadıkları role değindi.

Yemen’in Şam Büyükelçisi Abdülvahap Tavvaf ise; ticaret hacminin, iki tarafın arzuladığı düzeye yükselmediğine dikkat çekerek “2007 yılında ticaret hacmi 32 milyon dolardı. 2008 yılında 61 milyon 500 bin dolara ulaşırken geçen yıl 30 milyon dolara düştü” diye belirtti.

Kültürel ilişkilere değinen Büyükelçi Tavvaf; iki ülkenin 2008-2009-2010 yıllarına ait bir eğitim, yüksek öğretim ve kültür yönetim programı imzaladıklarını, buna ilaveten ulusal kütüphaneler, sinema, güzel sanatlar, müzik ve tiyatroyu kapsayan programların da bulunduğunu hatırlatarak Suriye’de 769 Yemenli öğrencinin farklı fakülte ve enstitülerde eğitim gördüklerini, 124 öğrencinin ise yüksek öğretim yaptıklarını, 1700 öğrencinin ise kültürel değişim anlaşmasının dışında eğitimlerini sürdürdüklerini bildirdi.

Yemenli Büyükelçi; iki ülke Yüksek Öğretim Bakanlıklarının, öğrencilere karşılıklı yıllık burs verdiklerini, Suriye’nin beş yüksek öğretim bursu vererek üniversite ve enstitülerinde farklı uzmanlık dallarında 100 kontenjan ayırdığını, buna karşılık Yemen’in değişik uzmanlık alanlarında üniversitelerinde 40 kontenjan ayırdığını ifade etti.

Turizm alanında işbirliğine de işaret eden Büyükelçi Tavvaf; “Suriye, konumu, birikim ve deneyimleriyle turizm açısından gelişmiş bir ülkedir. Yemen bu deneyimlerden yararlanmaya çalışmakta” diye belirtti.

Yemen’in Şam Büyükelçisi; geçen yılın Şubat ayında, Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad ve Yemen Başkanı Ali Abdullah Salih arasında Şam’da düzenlenen zirvenin, iki ülke ilişkilerine ikili ve ulusal işbirliği yönünde ivme kazandırırken Arap-Arap ilişkilerini pekiştirdiğinin altını çizdi.
Suriye’nin, Yemen’in birliği, istikrarı ve güvenliğini destekleyen tutumlarına vurgu yapan Tavvaf; Cumhurbaşkanı el-Esad’ın ortak önem taşıyan, ulusal boyutlu davalar ve Araplar arasında ortaklık bağlarını pekiştirme yönünde harcadığı çabalarıyla gurur duyduğunu dile getirdi.

Geçen yıl Şam’da düzenlenen, Suriye-Yemen Yüksek Karma Komisyonu 9. Dönem toplantılarının sonunda, 12 anlaşma, protokol, petrol, elektrik, su, iletişim, kültür, enformasyon, tarım, ulaştırma ve çevre alanlarında işbirliği yönetim programı imzalandı.

Fuente: Agencia SANA/PrensaPopularSolidaria
http://prensapopular-comunistasmiranda.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario